Når du skal ud og købe eller hente brænde, er det ikke helt ligemeget hvilken træsort du får med hjem. Der er nemlig ikke lige meget varme i de forskellige typer brænde.

I et kg tørt brænde er der ca 19Gj varme – Det svarer til ca. en halv liter olie eller 5kWh ren varme. Men en kubikmeter brænde vejer ikke det samme, hvis man sammenligner eksempelvis gran og bøg. Derfor er der heller ikke samme varme i en kubikmeter gran som der er i en kubikmeter bøg eller eg.

Mindst brændværdi i poppel, mest i bøg

De lettere typer træ som gran og poppel har ikke så høj brændværdi – Det betyder at der ikke kommer så meget varme ud af et stykke brænde, som der gør hvis det er et stykke bøgebrænde der tændes op i.

Til gengæld er det lettere at tænde op i gran – Det brænder simpelthen hurtigere. Derfor kan det være en fordel at have nogle stykker kløvet gran, som kan bruges til optænding – De kan så stikkes ind mellem brændestykker med højere brændværdi, og dermed lette optændingen.

Det er naturligvis også meget lettere at kløve de typer brænde, der ikke har så høj en brændværdi. Det skyldes at massetætheden er væsentligt lavere.

Udover at det selvfølgelig er rart at der er noget varme i et stykke brænde, kan du bruge viden om brændværdien når du skal ud og købe brænde. Da der er mere varme i en rm bøg, kan det godt betale sig at give lidt mere for den – Men selvfølgelig kun den merpris der svarer til den øgede brændværdi. Der kan let være mange hundrede kroners forskel på eksempelvis et palletårn ovntørret ask og ovntørret bøg.

Når du køber brænde er det også vigtigt at brændet har den rette fugtighed – Det må ikke indeholde mere end 18% fugt. Hvis det indeholder mere, skal der bruges meget energi til at fordampe fugten, og den energi bliver så ikke til varme – Derfor kan det godt være en god ide at købe den ovntørrede brænde, selvom det selvfølgelig koster mere end lufttørret.

Hvis du køber lufttørret skal du være forberedt på, at du måske skal opbevare brændet en fyringssæson, før det er tørt nok. Det gælder selvfølgelig også hvis du selv skover dit brænde – Så skal du under alle omstændigheder kløve brændet, og ligge det i stak i mindst et halvt år. En tommelfingerregel siger, at brænde skal kløves inden maj, for at det kan brændes af til den kommende fyringssæson.

Sådan måler du brændets fugtighed

Brænde skal have en fugtighed på under 18% før du kan fyre med det. En gammel metode til at tjekke fugtigheden i et stykke brænde foregår sådan: Læg en spytklat på den ene ende af brændestykket, og pust så i den anden ende, lige modsat hvor spytklatten er – Hvis brændet er tørt nok skal der komme bobler i spytklatten.

Du kan selvfølgelig også bruge mere nymodens metoder. Blandt andet kan der er i de fleste tømmerhandler købes fugtighedsmålere, som let kan fortælle dig brændes fugtighed. Bruger du en fugtighedsmåler, skal du teste flere stykker brænde for at være sikker på, at den stak du tager af er tør nok. Du kan købe fugtighedsmålere til priser fra 50 til flere tusinde kroner, og en billig kan sagtens være lige så nøjagtig som en dyr.

2 thoughts on “Brændværdier i brænde”

  1. Hej, vi er nogle stykker på en villavej, som alle har brændeovn. Vi har snakket om det er rigtigt, at man får mere ud af et stykke kløvet træ, end noget som ikke er kløvet. Selvfølgelig ud fra samme træsort. Der er en kasse øl på højkant, håber i kan være behjælpelige. Mvh Dan

  2. Har I fået det afklaret eller kan jeg fortsat få en andel i den kasse øl?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *