En investering i solceller er en rigtig god ide for mange husejere. Solcellerne er nemlig kommet så langt ned i pris, samtidig med at deres effekt er ganske høj, så det kan være rentabelt for de fleste husejere at montere solceller på taget. Så er der nemlig gratis strøm, lige til at hive ud af solstrålerne.
Hvordan virker solceller
Solceller fungerer egentlig som små dioder, der omdanner solens stråler til elektrisk strøm. Ved at koble rigtig mange dioder sammen i store solcellepaneler, kan man hente en betragtelig mængde strøm ud af solens stråler. Men inden vi kan bruge strømmen fra solcellerne skal den lige igennem en inverter, som omdanner den fra jævnstrøm til vekselstrøm, og samtidig transformerer den fra solcellernes lavspænding op til 230V som kan bruges i vores elapparater. Der findes også mindre anlæg, som er beregnet til at forsyne eksempelvis kolonihavehuse og fritstående elforbrug. Disse små solcelleanlæg kører typisk jævnstrøm, som så forsyner et batteri, hvorfra man kan hente 12 eller 24v.
Solceller monteret på tagMen til brug for villaejere skal man have fat i større tagmonterede solcelleanlæg. Man kan uden videre montere op til 6kWp (kilo watt peak) effekt på sit tag. Større anlæg er ikke umiddelbart tilgængelige for almindelige husejere. Solcelleanlægget forbindes så til en dobbeltvirkende elmåler, en såkaldt nettomåler. Hvis man bruger mere strøm end solcellerne kan producere hentes der strøm fra bynettet, og hvis solcellerne producerer mere end man kan forbruge sendes der i stedet strøm baglæns gennem måleren. Derved kan der faktisk opstå den situation at måleren kører baglæns.
Hvad koster solceller
Alt efter hvor du køber solceller, kan der være stor forskel på prisen. Du kan vælge at kontakte en autoriseret elinstallatør som kan give dig et tilbud på montering af solceller. Der er også opstået en del virksomheder, som ikke laver andet end at montere solcelleanlæg. Endelig er også supermarkeder som Bilka og Bauhaus begyndt at sælge solcelleanlæg. Hos Bilka kan du eksempelvis købe et 6kWp anlæg for 105.000 kr. Priserne starter ved ca. 60.000 kr for de mindste anlæg på 2,5-3kWp.
Det er en rigtig god ide, at du sammenligner priser fra flere forskellige leverandører, og at du ikke kun kigger på prisen. Også kvaliteten har stor betydning for dit anlæg. Især skal du kigge på inverterens kvalitet, og ikke mindst hvor lang garanti der er på den. Inverteren er nok solcelleanlæggets akilleshæl, så det er dumt at gå på kompromis med prisen her. Sørg også for at få et tilbud der tager højde for montering på dit tag. Der er jo ikke meget ved at få en pris, blot for at erfare at der løber 10.000 kr oveni, fordi dit tag hælder mere end et “standardtag”.
Hvordan kan man finansiere solceller
Du kan selvfølgelig vælge at betale kontant, hvis du har opsparet til betaling af anlægget. Så får du maksimalt udbytte af investeringen, idet du så ikke skal betale omkostninger til et lån. Men har du ikke lige 100.000 stående på bankbogen kan du også få finansieret dit nye solcelleranlæg. Banker og finansieringsselskaber er nemlig mere end villige til at låne ud, blot du ellers har en sund økonomi.
Det billigste er naturligvis, hvis du kan optage et lån i friværdien i dit hus. Så kan du låne til rente helt ned på 3,5% eller lavere. Men har du ikke opsparet friværdi er der stadig mulighed for at låne til solceller. Dels kan du få et banklån, eller du kan måske få finansieret solceller gennem det firma hvor du også køber solcelleanlægget. Mange af dem samarbejder med finansieringsselskaber, som kan tilbude finansiering, ofte til en lavere pris end du kan låne i banken.
Hvad med fremtiden for solceller
Der er ingen tvivl om, at det er lige nu du skal ud og investere, hvis du vil have gavn af de gunstige forhold for opsættelse af solceller. Regeringen mister en del indtægter, da der jo ikke sælges så meget el. Derfor må man nok forvente, at der i fremtiden kommer en eller anden form for afgiftspålæggelse på solcelleanlæg.
Hidtil har der ikke været tradition for, at lave afgifter med tilbagevirkende kraft – Derfor er det nok nu du skal handle, hvis du vil være sikker på maksimalt udbytte af din investering i solceller.
Hvilke alternativer findes der
Har du ikke mulighed for at opsætte solceller på dit tag er der andre muligheder for at nedbringe din elregning. Bor du på landet kan du eksempelvis opsætte en husstandsvindmølle. Dog skal du her regne med en større investering end ved solceller.
Der er også mulighed for at erstatte elvarme med en varmepumpe. Opvarmer du boligen med elvarme vil du kunne spare 4/5 af dit elforbrug til varme, hvis du kan opvarme hele huset med en varmepumpe i stedet. Varmepumpen er også velegnet til mindre huse og sommerhuse. Investeringen er noget lavere end et solcelleanlæg.
One thought on “Solceller – el fra solen”